Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rutes

Tríptic dels principals indrets d'interès turístic del municipi de Guixers

Descripció

El municipi de Guixers està situat a la Vall de Lord, al nord-est de la comarca del Solsonès.

El seu terme municipal té una superfície de 66,44 km quadrats i la seva altimetria se situa entre els 820/m, a la vora del riu Aigua de Valls, i els 2.220/m, al cim de les Morreres a la Serra del Port del Comte. Al sud d'aquesta serra hi ha el Tossal de la Creu del Codó i les fondalades de Vilamala. A l'est del seu terme, s'alça la Serra de Guixers, mentre que cap al sud es troben les espectaculars serres dels Bastets i de Busa, plenes de pollegons verticals i pregones torrenteres que desemboquen al riu Aigua de Valls, al final de l'embassament de la Llosa del Cavall.

Guixers es caracteritza per tenir un terme municipal força extens que contrasta amb la seva escassa població, que no arriba als 200 habitants. No té nucli urbà i els seus masos disseminats tenen el nexe d'unió a les diferents esglésies situades estratègicament pel seu terme municipal, formant les petites parròquies rurals de Vilamantells, Valls, La Corriu, Sisquer, Castelltort i Montcalb.

L'agricultura i la ramaderia continuen sent una bona font d'ingressos de les poques cases que queden encara habitades permanentment. Ara bé, aquesta activitat primària a poc a poc va perdent pes i van essent substituïda per altres activitats relacionades amb el turisme. Cal destacar la ubicació dins el seu terme municipal d'una empresa multinacional que es dedica a la fabricació de plaques de guix i els seus derivats, aprofitant aquest mineral que es troba en grans quantitats en aquest municipi.

Com a llocs interessants per visitar, cal destacar l'àrea recreativa de la Creu del Codó, equipada amb nombroses taules i barbacoes, una font i un extens mirador. Un altre indret digne de ser visitat és el mirador de Cap de Balç, al veïnat de La Corriu, des d'on es pot gaudir d'unes panoràmiques d'alta muntanya.

Pel que fa al patrimoni cultural, disperses pel municipi, trobem un bon nombre de petites esglésies. Destaca l'església romànica de Sant Serní de Vilamantells, la de Santa Creu d'Ollers, d'arquitectura llombarda, Sant Martí de Guixers, Sant Martí de la Corriu, en la que destaca la seva portalada gòtica, el bonic santuari de Puig Aguilar, Sant Esteve de Sisquer i Sant Pere de Montcalb.

Fitxes tècniques de rutes i excursions (senderisme) pel municipi de Guixers:

El Santuari de Lord: http://www.turismesolsones.com/images/PDF/serni_lord.pdf 

El Pont Quebradís: http://www.turismesolsones.com/images/PDF/valls_quebradis.pdf

El Tossal de la Creu del Codó: http://www.turismesolsones.com/images/PDF/mirador_codo.pdf

Fitxes tècniques de rutes que transcorren per Guixers (BTT):

Les Comes: http://www.turismesolsones.com/images/PDF/comes.pdf